Składniki:
Mięso wołowe zrazowe, boczek wędzony, cebula, kiełbasa toruńska lub inna tego typu, ogórek konserwowy, musztarda, sól, papryka, kostka wołowa rosołowa Knorr, tłuszcz do smażenia.
Jak przyrządzić?
Mięso kroimy w poprzek włókien na plastry ok. 1 cm, zbijamy tłuczkiem do mięsa tak, aby były cienkie. Wewnętrzną stronę mięsa smarujemy musztardą. Boczek, kiełbasę, ogórek i cebulę kroimy w kostkę i mieszamy ze sobą. Powstały w ten sposób farsz nakładamy na roladkę. Zwijamy, spinamy patyczkiem lub obwiązujemy białą nitką. Posypujemy solą i papryką. Obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony, nalewamy nieco wody, dodajemy rosołek i dusimy pod przykryciem ok. 3-4 godz. w zależności od mięska. Co jakiś czas uzupełniamy wodę. Gdy roladki będą miękkie zdejmujemy patyczek lub nitkę i zajadamy.
Jak podawać?
Roladki najlepiej smakują z śląskimi kluskami i tzw. modrą kapustą.
Uwagi:
Roladki można podawać z sosem, lub jeśli ktoś woli z tłuszczykiem pozostałym po ich duszeniu, oczywiście po wcześniejszym odparowaniu wody. W oryginale ogórek jest kiszony, ale moja rodzinka woli z konserwowym. Przepis ten być może jeszcze w innych aspektach jest zmieniony, ale jak to zwykle bywa, z biegiem lat wszystko się zmienia. Mam nadzieję, że będzie smakować.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Sylwinka |