Kartofelsalat - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

4 średnie ziemniaki,
4 średnie marchewki,
1 średni seler,
1 puszka groszku zielonego,
(opcjonalnie) 1 puszka kukurydzy konserwowej,
zielona pietruszka (niekoniecznie),
mała puszka majonezu,
4 pietruszki,
sól i pieprz do smaku,
4 jajka,
4 średnie ogórki kwaszone.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki, pietruszkę, seler, marchewkę gotujemy w mundurkach (uważamy żeby się nie rozgotowały). Jajka gotujemy na twardo. Zieloną pietruszkę siekamy na drobno. Po ugotowaniu jarzyn - obieramy je ze skórki i kroimy we w miarę drobną kostkę. Jajka też kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy majonez (nie za dużo, ale jak kto woli). Możemy także dodać trochę wędliny, ale niekoniecznie.

Potrzebne przybory:

duży garnek do gotowania jarzyn, krajalnica lub stolnica do krojenia jarzyn

Jak podawać?

Ja podaję normalnie do obiadu w dużej szklanej salaterce.

Uwagi:

Jest bardzo smaczna i kaloryczna! Niestety! Zielony groszek lub kukurydzę dodajemy przed majonezem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Trudnośćprosty
Porcje3
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt8 zł
Autorpedro

Kartofelsalat: Podobne przepisy

Powiązane Tematy