Składniki:
4 średnie ziemniaki,
4 średnie marchewki,
1 średni seler,
1 puszka groszku zielonego,
(opcjonalnie) 1 puszka kukurydzy konserwowej,
zielona pietruszka (niekoniecznie),
mała puszka majonezu,
4 pietruszki,
sól i pieprz do smaku,
4 jajka,
4 średnie ogórki kwaszone.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki, pietruszkę, seler, marchewkę gotujemy w mundurkach (uważamy żeby się nie rozgotowały). Jajka gotujemy na twardo. Zieloną pietruszkę siekamy na drobno. Po ugotowaniu jarzyn - obieramy je ze skórki i kroimy we w miarę drobną kostkę. Jajka też kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy majonez (nie za dużo, ale jak kto woli). Możemy także dodać trochę wędliny, ale niekoniecznie.
Potrzebne przybory:
duży garnek do gotowania jarzyn, krajalnica lub stolnica do krojenia jarzyn
Jak podawać?
Ja podaję normalnie do obiadu w dużej szklanej salaterce.
Uwagi:
Jest bardzo smaczna i kaloryczna! Niestety! Zielony groszek lub kukurydzę dodajemy przed majonezem.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | pedro |