Składniki:
Panga lub sola - 600 g, moze byc mrożona, filety. Śmietana słodka 250 ml 30% ewentualnie 18-tka. Słoiczek mały kaparów w zalewie, zielony pieprz, cytryna, kostka rosołowa.
Jak przyrządzić?
Filety pangi lub soli rozmrozić, osuszyć, skropić cytryną, ewentualnie doprawić odrobiną soli i pieprzu czarnego. Przygotować bulion z kostki, trochę bardziej esencjonalny - duzy kubek raczej niz przepisowe 500 ml. Pangę lub solę wyłozyć do naczynia żaroodpornego, zalać rosołem, dodać małą garść zielonego pieprzu (często bywa w Auchan, koniecznie suchy, nie w zalewie!) oraz odcedzone kapary ze słoiczka (pół słoiczka wystarczy, reszta na następny raz). Do tego wlewamy śmietanę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na jakieś pół godziny. Palce lizać! Potrawa szybka i bardzo smaczna, również dla tych, co to ryby nie lubią, bo ości itp...
Potrzebne przybory:
naczynie żaroodporne, piekarnik
Jak podawać?
Podawać z ryżem, na którym układamy rybę i polewamy dużą ilością sosu z kaparami i pieprzem.
Uwagi:
Naczynie żaroodporne mozna przykryć, ale niekoniecznie, sosu i tak bedzie sporo.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | piotr_lass |