Składniki:
600 g białego półtłustego sera (zmielonego), 4 jajka, żółtka oddzielone od białek, 200g cukru pudru przesianego, 1 mała puszka brzoskwiń w syropie (owoce odsączone/dobrze/ i pokrojone na kawałki), 1 filiżanka gęstej śmietany, 1 łyżka soku z cytryny
Ciasto okruszkowe:
150g zwykłych herbatników pokruszonych, 4 łyżki stopionego masła, 2 łyżki cukru.
Jak przyrządzić?
1. Stopione w rondlu 4 łyżki masła wymieszać z 2 łyżkami cukru. Dodać pokruszone herbatniki, postawić na małym ogniui podgrzewać przez 2 minuty, ciągle mieszając. Odłożyć 3 łyżki okruszkowego ciasta a resztę przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm. Odstawić.
2. Ubić 4 żółtka z 2 białkami i ok. 170g cukru pudru. Do większej miski przełożyć skręcony ser i dodać masę jajeczną. Ubijać mikserem przez ok. 5 minut /ręcznie dłużej/. Dodać śmietanę i jeszcze ubijać ok. 3 minut. Dodać sok z cytryny i wymieszać.
3. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Ubić sztywną pianę z 2 białek i pozostałego cukru pudru. Na okruszkowym spodzie ułożyć masę serową, przykryć kawałkami brzoskwiń. Na owocach rozsmarować ubitą pianę. Posypać odłożonym ciastem okruszkowym. Piec ok. 35 - 40 min. Ser po upieczeniu powinien mieć świeży, twarożkowy smak i kremową konsystencję, a piana powinna mieć złotobrązowy kolor.
Uwagi:
Brzoskwinie trzeba BARDZO dobrze odsączyć.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Porcje | 10 |
Autor | Anja |