Składniki:
- 350g mrożonego siekanego szpinaku, rozmrożonego i osączonego
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 450 g chudego mięsa kurczaka, obranego ze skóry i pokrojonego
- 4 płaty ciasta lasagne verde (zielony makaron z domieszką szpinaku) niewymagające gotowania
- 1 i 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
- 425 ml mleka
- 4 łyżki sera parmezan, startego
- sól i pieprz
Sos pomidorowy:
- 400g pomidorów siekanych z puszki
- 1 srednia cebula, posiekana
- 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
- 150ml białego wina
- 3 łyżki pasty pomidorowej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Jak przyrządzić?
Piekarnik rozgrzać do 200 st. Przyrządzić sos: włożyć do rondla pomidory, dodać cebulę, czosnek, pastę, oregano i wlać wino. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem 20 min, aż sos zgęstnieje. Do smaku można doprawić.
Osączony szpinak rozłożyć na papierowym ręczniku, by wchłonął resztę wody. Przełożyć szpinak na dno żaroodpornego naczynia, oprószyć gałką muszkatołową i doprawić.
Na szpinaku ułożyć kawałki kurczaka i polać sosem pomidorowym. Całość nakryć płatami lasagne.
Mąkę kukurydzianą zmieszać z odrobiną mleka, aby uzyskać pastę. Pozostałe mleko wlać do rondla i połączyć z pastą. Podgrzewać 3-4 minuty, mieszać, aż zgęstnieje. Dobrze doprawić.
Sosem mlecznym pokryć dokładnie ciasto.
Powierzchnię lasagne posypać tarym serem. piec w rozgrzanym piekarniku 25 minut na złoty kolor.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Emilka |