Sk艂adniki:
200 g makaronu ryzowego, 100 g mleczka kokosowego z puszki, szczypta swiezej kolendry, 3 zabki czosnku, 100 g piersi z kurczaka, 100 g krewetek, 6 lyzek sosu sojowego, 4 lyzki sherry, 15 g orzeszkow ziemnych, 1 cebula, 20 szuszonych grzybow shitake, sol, pieprz, przyprawa do kurczaka, oliwa z oliwek, szczypiorek
Jak przyrz膮dzi膰?
1. W garnuszku zagrzac mleczko kokosowe
2. Do mleczka dodac kolendre wraz z przecisnietym przez praske czosnkiem.
3. Sos nalezy przyprawic do smaku sola i pieprzem.
4. Namoczyc makaron ryzowy w goracej wodzie az zmnieknie.
5. Namoczyc grzyby do zmiekniecia a nastepnie osuszyc i drobno pokroic.
6. Na patelni albo woku nalezy przysmarzyc na oliwie z oliwek pokrojona drobnie celbule i grzyby.
7. Dodac sos sojowy i sherry do cebuli i grzybow.
8. Nastepnie nalezy dodac pokrojona w kostki i przyprawiona przyprawa piers kurczaka jak rowniez cale krewetki.
9. Smazyc calosc na malym ogniu.
10. Do miesa dodac makaron i przygotowany sos,11. Calosc zamieszac i gotowac przez 5 minut.
12. Posypac szczypiorkiem i orzeszkami.
Potrzebne przybory:
Wok jest bardzo wygodny ale moze byc i patelnia.
Jak podawa膰?
Podaje sie samo, jest naprawde przepyszne.
Uwagi:
Mleczko kokosowe mozna zastapic chuda smietanka. Grzyby shitake mozna zastapic dostepnymi suszonymi grzybami. Sherry mozna zastapic czerwonym slodkim winem. Sosu mozna zrobic wiecej jesli ktos lubi.
Kategoria dania | Dania g艂贸wne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Porcje | 3-4 |
Autor | Gunia |