Składniki:
25 dag świeżego twarogu (pełnotłustego),
ćwierć kostki masła (może być też dobra margaryna),
ćwierć łyżeczki soli czosnkowej lub pół małego ząbka czosnku roztartego na miazgę,
ćwierć łyżeczki papryki mielonej,
pół łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
około 3 łyżeczek grubo zmielonego pieprzu.
Jak przyrządzić?
Twaróg zemleć w maszynce, masło dokładnie utrzeć, po czym nadal ucierając połączyć z twarogiem i pozostałymi składnikami oprócz pieprzu. Uformować kulę, obtoczyć ją w pieprzu i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Jak podawać?
Można podawać z grzankami, krakersami albo z pieczywem. (młodzieży bardzo smakuje z chipsami)
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | średnio |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Emilka |