Składniki:
- 1 duża cebula, posiekana
- 1 duży ziemniak - obrany i pokrojony w kostkę
- 1 litr mleka odtłuszczonego
- 1 liść laurowy
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 450g ziaren kukurydzy cukrowej, z puszki
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 3 łyżki zimnej wody
- 4 łyżki naturalnego jogurtu
- sól i pieprz
Do dekoracji:
- 100g chudej szynki, pokrojonej w kostkę
- 2 łyżki świeżego szczypiorku, pokrojonego
Jak przyrządzić?
1. Do dużego rondla włożyć cebulę, ziemniaka i zalać mlekiem. Dodać liść laurowy, gałkę muszkatołową i połowę kukurydzy. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem, 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Od czasu do czasu zamieszać. Utrzymywać mały ogień, aby mleko nie przywarło do dna.2. Wyrzucić liść laurowy, a zawartość rondla studzić 10 minut. Przełożyć do miksera i zmiskować lub rozdrobnić, przecierając przez sito. 3. Jednolitą masę przelać do rondla. Doać rozprowadzoną w wodzie na konsystencję pasty mąkę, stale mieszając.4. Zupę ponownie zagotować i mieszać, aż zgęstnieje. Dodać pozostałe ziarno kukurydzy. Całość mocno podgrzewać 2-3minuty.5. Zestawić z ognia, doprawić solą i pieprzem. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Przybrać szynką i szczypiorkiem.
Jak podawać?
Zupa jest sycąca i lekka.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | Emilka |