Niezwykłe zastosowanie kukurydzy. Może zmniejszyć efekt cieplarniany!
Naukowcy z USA opracowali sposób na przetworzenie nasion kukurydzy. Wszystko, by zmniejszyć ilość plastiku na świecie.
Kukurydza jest uprawiana na wielką skalę i jest ważnym źródłem żywności dla całego świata. Rośnie szybciej i daje znacznie więcej plonów niż inne zboża. Większość jej zbiorów przeznacza się na produkcję paszy dla zwierząt. Spożywamy ją również wszyscy w formie nasion, mąki, kaszy, prażoną i gotowaną.
Niewiele osób jednak wie, że naukowcy z USA opracowali przełomowy sposób na przetworzenie kukurydzy. Wszystko, by zmniejszyć produkcję tradycyjnego plastiku i emisję szkodliwych substancji do atmosfery.
Źródło: Discovery Science
Źródło zdjęć: Shutterstock
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze