Składniki:
żeberka - 1 kg, sól, pieprz mielony, kilka ziaren ziela angielskiego, 2 listki laurowe, szczypta papryki słodkiej, 2 cebule (lub więcej), 3 ząbki czosnku.
Jak przyrządzić?
Pocięte żeberka na porcje posolić i popieprzyć. Pokroić cebulę i obsypać mięso, czosnek zmiażdżyć trzonkiem noża i dodać również do żeberek, wrzucić przyprawy i wymieszać z mięsem. Tak przygotowane pozostawić na co najmniej 1 godz. w lodówce, ale lepiej gdy dłużej poleży w lodówce.
Obsmażać na rozgrzanym oleju uprzednio oprószając mąką każdą porcję. Dusić do miękkości na kuchni lub w piekarniku. Z doswiadczenia wiem, że w piekarniku uzyskuję lepszy sos.
Jak podawać?
Zwykle podaję z ziemniakami i kapustą zasmażaną lub buraczkami.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Autor | elżbieta |