Składniki:
*BISZKOPT:
- szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
- szklanka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- mały cukier waniliowy
*PONCZ:
- 3 łyżki rumu
- pół szklanki soku grejpfrutowego
- 2 łyżki cukru
*KREM:
- 2 szklanki śmietany 30-36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 grejpfruty
Jak przyrządzić?
Białka ubić na sztywno. Do sztywnej piany, nadal ubijając, dodawać po trochu cukier, a potem przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, żółtka i cukier waniliowy. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy i piec ok. 40 min na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 C. Ostudzić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Sok grejpfrutowy rozcieńczyć połową szklanki wody, dodać rum oraz cukier, wymieszać. Grejpfruty obrać, oczyścić z białej błonki i podzielić na cząstki. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Biszkopt przekroić na dwa lub trzy krążki, nasączyć ponczem, przełożyć cząstki grepfruta i bitą śmietaną. Wierzch tortu posmarować bitą śmietaną i przybrać kawałkami grejpfruta.
Uwagi:
Życzę smacznego i gorąco polecam ten przepis :)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | niska |
Autor | Ewulka |