Składniki:
Ciasto: 35 dag mąki (3 szklanki) 1/2 paczki margaryny, 1 jajko, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki kwasnej śmietany.
Ser: 75 dag sera (zmielić), 10 dag masła, 1/2 paczki budyniu, 2 jajka, 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, odrobina mleka.
Jak przyrządzić?
Makę posiekac z margaryną, dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć na dwie jednakowe blaszki, gęsto ponakłuwać widelcem i upiec dwa placki.
Ser: Masło roztopić, dodac zmielony ser, cukier, cukier waniliowy, 2 żółtka - wymieszać i zagotować. Dodać wymieszany z odrobiną mleka budyń wymieszać i jeszcze gotować ok. 2 min. Do gorącego dodac ubitą na sztywno piane z białek (energicznie mieszając) i tylko jeszcze zagotować.
Gorący ser wylać na pierwszy placek i przykryć drugim. Polać polewą czekoladową.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Autor | Renia |