Składniki:
Pierś z kurczaka (może być cały kurczak dla dużej rodzinki), indyka lub każde inne mięsko, łyżeczka musztardy, oliwa, oregano, sól, troszeczkę pieprzu i deczko papryki, z 4 ziemniaki, na koniec potrzebna będzie także cytryna.
Jak przyrządzić?
Mięso solimy i układamy w brytfance, przyprawiamy tzn. posypujemy oregano, dajemy troszeczkę pieprzu i znikome ilości papryki. Obrane ziemniaki (nie ugotowane ziemniaki tylko surowe - dojdą w czasie pieczenia) przepaławiamy i układamy obok mięsa, ziemniaczki także posypujemy oregano i troszeczkę solimy, dajemy łyżkę musztardy i wszystko to polewamy oliwą. Po tych zabiegach całość wędruje do piekarnika na jakieś 90 min. Przed podaniem skrapiamy wszystko cytrynką i wcinamy. Smacznego.
Potrzebne przybory:
brytfanka i piekarnik lub prodiż elektryczny.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Król "Patelni" |