Składniki:
1 kg skrzydełek, sos sojowy, miód, czosnek, pieprz ,sól, przyprawy wg upodobania smakowego, olej (malutko), kostka rosołowa.
Jak przyrządzić?
Skrzydełka opłukać i podzielić na małe części, natrzeć przyprwami czosnkiem wlać łyżeczkę oliwy i odstawic na godzinkę (lepiej na dłużej) do lodówki. Po tym czasie rozłożyć skrzydełka w brytfannie (na płasko). Przygotować zalewkę: w 1/2 szklanki ciepłej wody rozrobić kostkę rosołową, przelać do większej miseczki. Do bulionu dodać 50 gram sosu sojowego, 100 gram wódki i śmiało 4-5 łyżek stołowych miodu. Mieszać i dodawać jeszcze posiekany na drobno czosnek (3 ząbki), przyprawy. Takim sosikiem zalewamy nasze skrzydełka. Wstawiamy do piekarnika odkryte na 180 stopni. Wystarczy godzinka, ale zasada jest taka aby cała zalewa odparowała. Skrzydełka pozostają ostro przyrumienione i pysznie miodowe.
Potrzebne przybory:
deska, nóż, brytfanna
Jak podawać?
Podawać na gorąco z sałatkami, ziemniaczkani, i w ogÓle jak tylko się chce
Uwagi:
Podczas smażenia skrzydełka obracać.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 kg - 10 skrzydełek |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Mpiter |