Składniki:
5 dużych marchewek2-3 litry wody z kostką rosołową lub odrobiną kucharka (lub po prostu - domowy wywar drobiowy)4 duże ziemniaki1 łyżka masła (jeśli nie na domowym wywarze)sól i pieprz
Jak przyrządzić?
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.Ziemniaki pokroić w kostkę (jak to zwykle sie robi do zupy).Wrzucić marchewkę i ziemniaki do rosołu. Zagotować. Przyprawić solą i pieprzem, dodać łyżkę masła. Chwilkę jeszcze pogotować... Można zupkę zagęścić mąką (pamiętajcie wcześniej ją rozpuścić w odrobinie zimnej wody)
Uwagi:
Ta zupka jest smaczna, szybka, nieskomplikowana i tania. A jak pachnie... hmmm...
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | wymagający |
Kaloryczność | niska |
Autor | paprotka |