Składniki:
Żołądki indycze 1 kg, papryka świeża żółta 1 szt., papryka czerwona lub pomarańczowa 1 szt., pieczarki świeże 0,5 kg, woda ok. 3 l, warzywa jak do rosołu, śmietana 30%. Przyprawy indywidualnie do smaku: sól, pieprz, papryka mielona w proszku słodka i ostra, listek bobkowy 1 szt., ziele angielskie 2 ziarnka, 2-3 kostki rosołu z indyka lub kury. W zależności od ilości składników woda do uzyskania konsystencji zupy gulaszowej (nie zagęszczam mąką).
Jak przyrządzić?
Oczyścić żołądki z tłuszczu i szlamu, wypłukać, pokroić w paski trochę grubsze, niż kroi się flaki. Do garnka wlać ok. 2 l wody, zagodować, na wrzątek wsypać pokrojone żołądki, dodać połowę przygotowanych warzyw (drugą część pod koniec gotowania, gdy żołądki robią się miękkie, tak jak przy gotowaniu rosołu). Paprykę wypłukać, pokroić w paski szer. 5 do 10 mm, a potem w kostkę. Pieczarki obrać ze skórki, pokroić w plasterki grub. 3-5 mm. Wyjąć z wywaru warzywa, przyprawić - kostkąmi rosołowymi, pieprzem, solą i papryką do smaku jak kto woli (bardziej czy mniej pikantnie). Wrzucić pokrojoną paprykę z pieczarkami, gotować ok. 10 minut. Patrząć, aby papryka się nie rozgotowała, podlać obficie śmietaną i ewentualnie wrzącą wodą do uzyskania właściwej zupie gulaszowej konsystencji.Zupa ma niesamowity bukiet kolorów i smak. Smacznego.
Jak podawać?
Podawać w czareczkach lub flaczarkach.
Uwagi:
Zupa dosyć czasochłonna w przygotowaniu, ale warto, wygląda i smakuje zajefajnie.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 6-8 |
Autor | Janusz |