Składniki:
- 1 szkl. białej fasoli,
- 1/2 kg pomidorów pokrojonych bez skórki,
- 3 kostki bulionu warzywno-mięsnego,
- 5 czubatych łyżek ryżu,
- 1/2 szkl. śmietanki 30%,
- łyżka mąki,
- sól i pieprz do smaku.
WERSJA KAMPINGOWA: puszka białej fasolki konserwowej, puszka krojonych pomidprów bez skórki w przecierze, !,5 litra wody, 3 kostki rosołowe Winiar, śmietana, łyżka mąki, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
W wersji pracowitej: szklankę fasoli namoczonej poprzedniego dnia gotujemy 1 godzinę w tej samej wodzie z dodatkiem łyżeczki oleju, dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, 3 kostki bulionowe oraz 5 łyżek opłukanego ryżu. Uzupełniamy wodę do 2 litrów i gotujemy dalsze 30 min. sprawdzając... czy fasolka jest miękka. Zagęszczamy "zaklepką" z mąki ze śmietaną. Przed podaniem posypujemy drobno krojoną natką pietruszki.
Wersja kampingowa różni się czasem wykonania skróconym do 25 min. Przy wcześniejszym ugotowaniu woreczka ryżu można czas skrócić do 15 min.
Potrzebne przybory:
Garnek ok 2.5 l + dobre chęci i beztalencie kulinarne.
Jak podawać?
...z uśmiechem !!!
Zupę dedykuję mojej Annie... z buziaczkiem różanym!
Uwagi:
Osobiście polecam skróconą wersję kampingową z ugotowanym wcześniej woreczkiem ryżu.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5-6 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | teddi bear |