Składniki:
2 piersi z kurczaka, albo zbliżona ilość wołowiny,
2 średnie czerwone cebule,
1 papryczka chili,
3-4 średnie ziemniaki,
1 banan,
pół szklanki mleka kokosowego (do kupienia w delikatesach),
1 łyżka masła,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Mięso kroimy w dużą kostkę i gotujemy w niedużej ilości wody lub bulionu, dodajemy do garnka cebule w plastrach, drobno pokrojoną papryczkę chili, przyprawiamy i gotujemy kilka minut. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kawałki i wcześniej obgotowane w innym garnku oraz pokrojony w kawałki banan. Gotujemy na małym ogniu 1 godz. uważając, aby nie wygotowała się woda i mieszając od czasu do czasu. Wyjmujemy mięso, resztę miksujemy na rzadkie piure i dodajemy mleko kokosowe i masło. Zupa ma być dość gęsta, ale można dolać nieco wody. Wkładamy mięso do zupy i podajemy. Smak absolutnie oryginalny i niepowtarzalny!
Potrzebne przybory:
mikser
Uwagi:
Przepis dla tych co lubią nowe smaki :-) Jeśli ktoś woli łagodniejszy smak, może pominąć chili, albo dodać szczyptę chili w proszku. Można też nieco zmniejszyć ilość mleka kokosowego - wg uznania, ale niestety nie da się go zastąpić naszą polską śmietaną ;-). Wbrew pozorom łatwo się robi i nie jest zbyt droga (najdroższy składnik to mleko kokosowe).
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Taroti |