Składniki:
1 szklanka kawy rozpuszczalnej z 3 łyżeczek,
1 śmietana 30%,
2 łyżki cukru pudru,
1 serek Mascarpone 250g,
1 paczka podłuznych biszkoptów,
1/2 szklanki ajerkoniaku,
kakao.
Jak przyrządzić?
Biszkopty nasączyc lekko w wystudzonej kawie i ułożyc do foremki. Serek połżczyć delikatnie z ajerkoniakiem. Śmietanę ubić dodajżc pod koniec cukier. Połączyć z serkiem i ajerkoniakiem. Wyłożyć na biszkopty. Oprószyc kakao przez sitko. Ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów. Wyłozyc krem. Opruszyć kakao tuz przed podaniem. Schłodzic w lodówce. Smacznego!
Potrzebne przybory:
mikser i keksówka
Jak podawać?
kroić w plastry
Uwagi:
Jeśli dla kogoś serek Mascarpone jest za drogi (ok. 10 zł) może dodać podobny, np. serek śmietankowy Turek lub podobny w konsystencji jakiś bezsmakowy. Choć zaznaczam, że prawdziwy o wiele lepszy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Agatka |