Składniki:
Ciasto: 550 g mąki, 5 dag drożdży, 3 łyżki oleju, 1 łyżka cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1 i 1/4 szklanki letniej przegotowanej wody.
Sos: po 4 łyżki majonezu i ketchupu + 4-5 ząbków czosnku (drobno posiekanego)
Dodatki: w zależności od gustu. Ja dodaję:30 dag miękkiej wędliny (pokrojonej w paski), 20 dag boczku wędzonego (też w paski), 2 papryki (najlepiej różnokolorowe, krojone w kostkę), pieczarki (podsmażone, ok. 50 dag), 2 duże cebule pokrojone w kostkę, 1 puszka kukurydzy, no i oczywiście żółty ser w dużej ilości (ok. 70 dag)
Jak przyrządzić?
Ciasto: Drożdże rozpuścić w wodzie i wymieszać z resztą składników. Wyrobić ciasto tak by odchodziło od ręki. Przykryć ściereczką i pozostawić ok. 30 minut aż wyrośnie. Gdy wyrośnie ciasto rozłożyć na dużą blachę (tę co pasuje do piekarnika). Ciasto posmarować sosem, posypać obficie przyprawą do pizzy i nałożyć dodatki. Wszystko posypać startym serem. Włożyć do piekarnika o temp. 180 stopni i piec 20-25 minut.
Potrzebne przybory:
miska do wyrobienia ciasta, patelnia do smażenia,piekarnik, duża blacha.
Jak podawać?
Podawać zaraz po zrobieniu z barszczem lub piwem (zależnie od gustu), ale równie dobrze smakuje odgrzana w mikrofali. Smacznego!
Uwagi:
Doskonała pizza dla 4-osobowej rodzinki. Zawsze się udaje i jest przepyszna. Polecam.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Sylwia |