Składniki:
2 l wody, 1 duży świeży ogórek (zwykły), 2 małe serki topione (najlepiej z ziołami), kostka rosołowa, śmietana (3 łyżki), koperek, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, chleb na grzanki
Jak przyrządzić?
Do garnka wlać wodę, wrzucić kostkę rosołową, zmiksowanego ogórka (obranego przedtem ze skóry), serki topione. Wymieszać, zagotować, zaprawić śmietaną i mąką ziemniaczaną. Dodać kopru (dużo!), posolić do smaku. Podawać z chlebowymi grzankami.
Potrzebne przybory:
garnek :), mikser (malakser ew. inny robot kuchenny), jeśli brak takiego to zwykła tarka do warzyw, nóż, łyżka
Jak podawać?
Podawać oczywiście na gorąco z chrupiącymi grzankami.
Uwagi:
Od razu uprzedzam, nie wiem czemu ta zupa nazywa się "z garnka", (bo logiczne jest że zupy robi się w garnkach). Taki przepis dostałem, taki spróbowałem. Polecam! (a nazwa wpada w ucho, szczególnie w żargonie rodzinno-domowym).
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | filip |