Składniki:
pierś kurczaka (schab lub inne kotlety wieprzowe), cebula, mleko, jajko, bułka tarta, mąka ziemniaczana, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia.
Jak przyrządzić?
1. Cebulę kroimy w talarki i zamaczamy w mleku przez 1,5 godziny. Wyławiamy, solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące ziemniaczanej i smażymy.2. Mięso rozbijamy, solimy, pieprzymy i układamy w nim wcześniej przygotowaną cebulę. Zawijamy (nitką lub wykałaczką), obtaczamy w jajku i bułce tartej a następnie smażymy.3. Po usmażeniu, włożyć do garnuszka i zalać pozostałym tłuszczem dolewając trochę wody. Dusić aby były miękkie.4. Na zakończenie zaciągnąć mąką. Smacznego.
Jak podawać?
Z ziemniaczkami.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2-4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | BALLON |