Składniki:
1 szklanka ryżu, 1 puszka kukurydzy, ok. 8 ogórków konserwowych, 2 puszki tuńczyka w oleju lub w wodzie(ja zawsze uzywam w oleju), 3-4 świeze pomidory, 1 mała cebulka, majonez, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Ryż gotujemy na średnio twardo. Ja gotuję ryż wsypując całość na rozgrzany(na dość dużym ogniu) w garnku olej, mieszam caly czas aż się zagrzeje i zbieleje (trzeba uważać żeby sie nie przypalił) i wlewam wodę, dodaje sól, zmniejszam gaz i jak woda juz wyparuje wyłączam. Zostawiam na ok. 15 minut pod przykrywką. Ryż wysypujemy do miski i czekamy aż wystygnie. Kroimy wszystkie skladniki w kostkę, doprawiamy, do lodówki na co najmniej pół godzinki.
Uwagi:
Jeśli chodzi o ten ryż, to jest to sposób jakiego nauczyłam sięe od znajomego Egipcjanina. Ryż nie przywiera i nie lepi się dzięki olejowi, zawsze wszyscy mnie pytają jak robię ryż, bo jest bardzo smaczny, także jako dodatek do obiadu. Na 1 miarę ryżu przypadają 2 miary wody - bardzo proste, ale jeśli wolicie bardziej sypki ryż (ja taki lubię i robię) to na 1 miarę ryżu daję 2 miary minus 0,5 wody, tak więc na szklankę ryżu półtorej szklanki wody, na dwie szklanki ryżu 3,5 szklanki wody, a na pół szklanki ryzu 3/4 szklanki wody itd.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | cyganka |