Składniki:
bułki, ser żółty, jajko, sól, pieprz, masło roślinne
Jak przyrządzić?
Ser żółty ścieramy na tarce o cienkich oczkach, następnie dodajemy jajko, sól, pieprz i dokładnie mieszamy wszystkie sładniki tak aby powstała jednolita masa. Masę nakładamy na połówki bułek. Rozgrzewamy na patelni masło roślinne. Na dobrze rozgrzany tłuszcz kładziemy połowki bułek (masą do tłuszczu) i smażymy aż ser uzyska złocisty kolor.
Jak podawać?
W zależności od uodobań. Mozna jako dodatek używać ketchup, majonez bądź pomidory, ogórki, cebule.
Uwagi:
Najlepiej smakuje jeżeli bułki są czerstwiejsze. Ilość składników dopasowujemy dowolnie, w zależności od liczby osób, które chcemy uraczyć naszym smakołykiem. Na trzy pełne bułki, czyli 6 połówek, wystarczy średnio 30 dag. Jeżeli chodzi o jajka to dajemy tyle abyśmy mogli zrobić jednolitą masę i według uznania dodajemy soli i pieprzu. Koniecznie trzeba pamiętać aby tłuszcz był bardzo dobrze rozgrzany, bo jest to podstawa sukcesu! Smacznego!
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Elcia |