Bułeczki czeskie

Przepis kulinarny

Składniki:

bułki, ser żółty, jajko, sól, pieprz, masło roślinne

Jak przyrządzić?

Ser żółty ścieramy na tarce o cienkich oczkach, następnie dodajemy jajko, sól, pieprz i dokładnie mieszamy wszystkie sładniki tak aby powstała jednolita masa. Masę nakładamy na połówki bułek. Rozgrzewamy na patelni masło roślinne. Na dobrze rozgrzany tłuszcz kładziemy połowki bułek (masą do tłuszczu) i smażymy aż ser uzyska złocisty kolor.

Jak podawać?

W zależności od uodobań. Mozna jako dodatek używać ketchup, majonez bądź pomidory, ogórki, cebule.

Uwagi:

Najlepiej smakuje jeżeli bułki są czerstwiejsze. Ilość składników dopasowujemy dowolnie, w zależności od liczby osób, które chcemy uraczyć naszym smakołykiem. Na trzy pełne bułki, czyli 6 połówek, wystarczy średnio 30 dag. Jeżeli chodzi o jajka to dajemy tyle abyśmy mogli zrobić jednolitą masę i według uznania dodajemy soli i pieprzu. Koniecznie trzeba pamiętać aby tłuszcz był bardzo dobrze rozgrzany, bo jest to podstawa sukcesu! Smacznego!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćprosty
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt10 zł
AutorElcia

Bułeczki czeskie: Podobne przepisy

Bułeczki czeskie: wypróbuj również

Powiązane Tematy