Składniki:
6 filetów z mintaja,
śmietanka (12%) - mały karton,
cebula 1 potężna lub 2 "średnie",
pół cytryny,
łyżeczka masła,
pietruszka (natka),
bułka tarta,
sól, pieprz,
oliwa z oliwek,
2 kostki Knorr z oliwą z oliwek i ziołami.
Jak przyrządzić?
Rybkę po umyciu i wysuszeniu doprawiamy solą (ostrożnie, bo kostki rosołowe są mocno słone) i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy. W osobnym rondelku szklimy cebulę pokrojoną w kostkę (lub krążki), pilnujemy, by nie zbrązowiała, zalewamy śmietanką rozrobioną z odrobiną mąki, dorzucamy łyzeczkę masła i pietruszkę. Gdy sos mocno zgęstnieje - zalewamy nim podsmażonego mintaja ułożonego w żaroodpornym naczyniu (wcześniej wysmarowanym oliwą z oliwek) i wrzucamy do piekarnika, jakieś 150 st., ok. 30-40 min.
Uwagi:
Raz posypałam wszystko zółtym serem i też smakował.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Autor | Mania P-ń |