Pieczony filet z indyka
MARICRUZ • dawno temuZnudziły ci się piersi z kurczaka i masz ochotę na małą odmianę? Sięgnij po mięso z indyka – jest bardzo delikatne i przyrządzone odpowiednio smakuje wyśmienicie. Poniżej przepis na filety z indyka w marynacie bez smażenia.
Składniki, których potrzebujesz:
- pierś z indyka,
- łyżka bulionu drobiowego,
- łyżka musztardy,
- łyżka sosu sojowego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 ząbki czosnku,
- ½ łyżeczki papryki słodkiej,
- 2 łyżki soli.
Jak to wykonać?
Krok 1: Umyj fileta i pozakłuwaj go głęboko widelcem.
Krok 2: W litrze wody rozpuść sól i zalej roztworem mięso. Pozostaw na 2 godziny.
Krok 3: Po 2 godzinach wyjmij mięso, odsącz i wysusz.
Krok 4: Z bulionu, papryki, musztardy, rozgniecionego czosnku, sosu sojowego i oliwy przyrządź marynatę.
Krok 5: Natrzyj przyprawami mięso.
Krok 6: Zawiń indyka w folię i włóż do piekarnik rozgrzanego do 220 stopni.
Krok 7: Piecz przez 40 minut.
Krok 8: Po tym czasie rozchyl folię i piecz indyka jeszcze przez 10 minut.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze