Jakie produkty i w jaki sposób najlepiej przechowywać w lodówce?
DANUTA CAPIGA • dawno temuWłaściwy sposób przechowywania artykułów spożywczych w lodówce wpływa przede wszystkim na ich trwałość. Trzeba je tak ułożyć, by zachowały dłużej świeżość, a przestrzeń w lodówce została dobrze wykorzystana.
W wysuwanych dolnych półkach należy umieszczać świeże warzywa i owoce. Temperatura tu jest wyższa i większa wilgotność. Do dolnych szuflad można też wkładać twarde sery wyłącznie w pojemnikach.
Nieco wyższa temperatura jest na najwyższych półkach i na półkach na drzwiach. Z tego powodu warto trzymać tam produkty, które nie wymagają bardzo niskiej temperatury, lub są szczelnie zamknięte. Będzie to dobre miejsce na dżemy, powidła, kefiry, jogurt, mleko, gotowe ciasta.
Na półkach środkowych jest nieco chłodniej, powinniśmy umieszczać na nich to, co mamy zamiar zjeść wkrótce, a co potrzebuje niskiej temperatury, np. biały ser, twarożek, pokrojoną wędlinę, gotowe potrawy, naczynia z domowymi obiadami.
W zamrażarce im niższa półka, tym niższa temperatura. Najzimniejsze miejsca warto zarezerwować na surowe mięsa i ryby.
Nie wszystkim produktom lodówka służy. Chleb robi się w niej szybciej czerstwy. Przechowywanie w lodówce nie sprzyja owocom egzotycznym, pomidorom, ogórkom, cukinii czy roślinom strączkowym. Panujący w niej chłód niszczy ich odporność na choroby i powoduje szybsze psucie. Należy pamiętać, aby nie przechowywać surowego mięsa tuż obok produktów gotowych do spożycia, natomiast artykuły spożywcze o silnym zapachu starannie pakować, by tym zapachem nie przeszły inne produkty. Warto też kontrolować terminy przydatności do spożycia poszczególnych produktów. Dobrym pomysłem jest ustawienie artykułów w lodówce według daty przydatności do spożycia.
Istotne jest właściwe pakowanie produktów wkładanych do lodówki.
Folia aluminiowa chroni przed dostępem powietrza, światła, wody i intensywnego zapachu. Przydatna jest do pakowania wędlin, ryb, a także osłony garnków czy talerzy z gotowymi daniami.
Folia spożywcza chroni przed wysychaniem. Nadaje się do pakowania serów oraz tego, co zostało z obiadów. Nie wolno pakować w nią warzyw, owoców, zwłaszcza wilgotnych.
Do przechowywania gotowych produktów przydatne są pojemniki silikonowe i żaroodporne, które zachowują smak i świeżość dań.
Stosowanie się do tych wskazówek znacznie ułatwi nam sięganie po dane produkty i będziemy mieli gwarancję, że przechowując je, zachowają wartości odżywcze, smak i zapach.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze