Składniki:
CIASTO:
- 0,5 litra piwa,
- mąka,
- jajko,
- łyżka oleju,
- sól.
FARSZ:
- wędzona ryba,
- jajko,
- cebula,
- koperek,
- 0,5 szklanki piwa,
- łyżka masła,
- pieprz,
- dodatkowo: kwaśna śmietana.
Jak przyrządzić?
Zmiksować składniki ciasta - nie podaję dokładnej ilości mąki - sypcie tyle, żeby wyszło ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Jak zabraknie trochę piwa, można dolać wody mineralnej. Ciasto odstawic na pół godziny, żeby "odpoczęło". Smażyć naleśniki tylko po jednej stronie. FARSZ:rozdrobnić rybę(oczywiście najpierw pozbawić ją ości!), dodać jajko, posiekany koperek(ile kto lubi), przesmażoną, posiekaną cebulkę, piwo, duuużo pieprzu i wymieszać. Naleśniki nadziewać farszem po usmażonej stronie(ta nie smażona ma być na zewnątrz), składać w kopertę, obsmażyć na maśle na złoty kolor.
Jak podawać?
Podawać polane kwaśną śmietaną.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4-5 |
Autor | mahjongg |