Składniki:
- polpa pomidorowa (około litra),
- cebula (jedna duża),
- czosnek (jeden ząbek),
- wędzony boczek (20-25 dkg),
- tabasco lub suszone i rozdrobnione ostre papryczki,
- bazylia,
- starty parmezan,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Kroimy boczek w drobną kostkę, wrzucamy do garnka (nie emaliowanego, tylko zwykłego, blaszanego, żeby nie przypalić) i podsmażamy na chrupiąco na oliwie. Dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku i chwilę podsmażamy (naprawdę bardzo krótko, około 5 - 10 sekund) mieszając. Wlewamy polpę i dorzucamy posiekaną w kostkę cebulę. Doprawiamy delikatnie solą, pieprzem i tabasco (ostrożenie z tym ostatnim, bo to bardzo ostra przyprawa). Podrzewamy na małym ogniu (uwaga, rozgrzana polpa pomidorowa lubi pryskać, dlatego polecam wysoki garnek). Czekamy, aż sos zagotuje się i pozwalamy mu gotować się przez 10-15 minut, co jakiś czas mieszając. Kosztujemy i jeszcze raz przyprawiamy (tym razem już ostatecznie) do smaku solą, pieprzem i tabasco. Dodajemy 2-3 szczypty suszonej bazyli, gotujemy jeszcze kilka minut i zdejmujemy z gazu.Gotujemy makaron (najlepiej bucatini lub penne rigate) al dente w osolonej wodzie z dodatkiem paru kropli oliwy.
Osączamy ugotowany makaron, wykładamy na talerz, polewamy gorącym sosem i posypujemy startym parmezanem (ja lubię dość dużo).
Potrzebne przybory:
Blaszany garnek.
Jak podawać?
Do potrawy proponuję lekkie, czerwone wino stołowe.
Uwagi:
Sos następnego dnia jest jeszcze lepszy. Jeśli za bardzo zgęstniał, to można dodać trochę wody i zagotować mieszając.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | slawek |