Składniki:
Składniki na blaszkę średniej wielkości.
Ciasto:
- 3 szkl. mąki,
- 3 żółtka,
- 1 kostka margaryny,
- 1 szkl. cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 mały proszek do pieczenia (2 płaskie łyżeczki).
Masa serowa:
- 3 kostki mielonego twarogu (60 dkg),
- 3 jaja całe,
- 1 szkl. cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 2 cytryny,
- pół szkl. oleju,
- 2 szkl. zimnego mleka,
- 1 budyń waniliowy.
Jak przyrządzić?
Ciasto:wszystkie składniki zagnieść do uzyskania jednolitej masy i tak zrobionym ciastem wyłożyć blachę, pamiętając o wysokich bokach, bo masa serowa jast płynna.Masa serowa:ubić mikserem jajka z cukrem, dodać twaróg, sok z cytryn, cukier waniliowy, olej, dobrze zmiksować, wsypać budyń i wlać mleko.Masę wylać na ciasto i piec 45 min. w 180 C.Ubić białka z 3 jaj (od ciasta)z pół szkl. cukru i wyłożyć na ciasto, które ponownie pieczemy przez ok. 15 min. do uzyskania złotego koloru.
Uwagi:
Można do masy serowej dodać wiśnie.Po wystygnięciu ciasta na powierzchni pojawi się złota rosa.Smacznego!!!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | dużo |
Autor | Kaja |