Składniki:
- 600 g filetów z dorsz lub inna,
- sok z cytryny,
- sól,
- pieprz,
- tymianek,
- 2 pory,
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki,
- łyżka maki,
- 2 łyżki startego żółtego sera,
- 2 jajka,
- 2 łyżki oleju,
- pomidor,
- łyżka posiekanej natki.
Jak przyrządzić?
Filety umyć osuszyć skropić cytryną, oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem odstawić na 5 minut. Pory oczyścić, umyć pokroić w plasterki, wrzucić do wrzącej osolonej wody na 1 min (zblanszować) odcedzić. śmietankę wymieszać z mąka, wbić jajka dodać ser przyprawić solą i pieprzem. Olej rozgrzać na patelni filety obsmażyć z obu stron.Żaroodporne naczynie posmarować masłem rozłożyć polowe porów, na nich filety przykryć resztą porów zalać śmietanką. Zapiekać 15 min. w temp. 200 stopni. Pomidor w plasterkach położyć na zapiekance posypać natka.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | effka |