Składniki:
- węgorz (lub kilka węgorzy) oczyszczony, osuszony, wytarty ze śluzu,
- 2 jasne piwa,
- 8 dkg soli,
- pieprz,
- ziele angielskie,
- liść laurowy.
Jak przyrządzić?
Oczyszconego wegorza na 48 godz. wkładamy do 2 piw jasnych, osolonych tak, aby surowe jajko wypłynęło na wierzch solanki, dodatkowo posypanych pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym.Następnie osuszamy i wędzimy węgorza zimnym gestym dymem z drewna akacjowego ok. 5 godzin, zwiększając stopniowo temperaturę tak, aby ryba w wędzarni delikatnie się "spociła", a tłuszcz spływający pod skórą utworzył na końcu ogona torebkę z tłuszczem, a sama ryba roztworzyła się.Łączny czas wędzenie ok. 7-8 godz.Po uwędzeniu węgorza odwieszamy do ostudzenia, następnie kroimy na dzwonka ok. 5 cm, układamy na blachę z piekarnika, delikatnie smarujemy masłem i podlewamy piwem, następnie pieczemy ok. 20 min.
Potrzebne przybory:
Podajemy na półmisku z kuflem piwa. Wędzarnia, piecyk kuchenny.
Jak podawać?
Na półmisku z zieloną sałatą, chleb razowy.
Uwagi:
Nie przedawkować piwa.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Trudność | wymagający |
Kaloryczność | bardzo dużo |
Autor | Waldemar |