Składniki:
15 dag sandacza (pasek wycięty z dużego filetu), 30 dag łososia (2 paski wycięte z dużego filetu), sok z cytryny, gałązka kopru, sól, pieprz, oliwa. Sos: 1/4 kostki masła, 1/2 szklanki wody, 1,5 g szafranu, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Jak przyrządzić?
Trzy paski ryby spinamy na górze wykałaczką i splatamy w warkocz. Spinamy go również na dole. Skrapiamy sokiem z cytryny, kładziemy na nim gałązkę koperku i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu przyprawiamy solą i pieprzem lub gotową mieszanką przypraw do ryb. Pieczemy 15 min w 200°C w naczyniu wysmarowanym oliwą. Robimy sos. W rondelku rozpuszczamy masło, wlewamy wodę, wrzucamy szafran i gotujemy 5 minut. Dodajemy zmiażdżony czosnek, doprawiamy do smaku i zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Zagotowujemy, wylewamy na talerz, a na wierzchu układamy warkocz z ryby.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 35 zł |
Autor | Radosław Olszewski |