Składniki:
Ciasto: 3 szklanki mąki, 250 g margaryny, 3 łyżki cukru, 5 żółtek, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki kakao. Masa serowa: 1/2 kg twarogu, jajko, budyń śmietankowy, 1/2 szklanki cukru pudru, 1/2 kostki masła, 1/2 puszki brzoskwiń. Masa makowa: szklanka cukru pudru, szklanka maku, 5 białek, łyżka mąki ziemniaczanej, 10 dag wiórków kokosowych.
Jak przyrządzić?
Mąkę przesiać, a potem wysypać na stolnicę. Dodać jajko, miękką margarynę, cukier i resztę składników do ciasta. Zagnieść ciasto. 1/3 ciasta zamrozić, pozostałe schłodzić w lodówce około 30 minut, a następnie rozwałkować na blasze. Brzoskwinie dobrze osączyć. Owoce pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na cieście. Jajko umyć. Masło rozpuścić w rondelku. Wszystkie składniki masy serowej wrzucić do miksera, zmiksować na gładko. Następnie masę serową wyjąć z miksera i rozsmarować na brzoskwiniach. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dobrze wymieszać z resztą składników na masę makową. Ułożyć ją na masie serowej. Wyjąć z zamrażalnika zamrożone ciasto, zetrzeć je na tarce i ułożyć na wierzchu ciasta. Sernik z makiem piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Można udekorować go świeżymi brzoskwiniami lub innymi sezonowymi owocami. Wierzch przed upieczeniem można posypać wiórkami kokosowymi.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Autor | Basia |