Jaffa - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Ciasto: 30 dag mąki, 30 dag cukru, 4 jajka, 1 szklanka mleka, 10 dag margaryny, 1 opakowanie proszku do pieczenia. Nadzienie: 2 pomarańcze, 3 łyżki dżemu pomarańczowego. Do dekoracji: polewa czekoladowa.

Jak przyrządzić?

Pomarańcze obrać ze skórki, pokroić w kostkę i włożyć do zamrażalnika. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka i mleko. Nie przerywając ucierania, dodawać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem. Ciasto wylać do tortownicy wysmarowanej margaryną i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 200 st. Ostudzone ciasto pokroić w poprzek na dwie równe części. Jedną część zmiksować, dodać zamrożone pomarańcze oraz marmoladę. Dokładnie wymieszać i rozprowadzić na drugiej części ciasta. Polać polewą czekoladową, którą można zrobić z 5 łyżek cukru, 1/3 kostki masła, 2-3 łyżek kakao, 2-3 łyżek mleka.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania100 min.
Trudnośćprosty
Autoranka

Jaffa: Podobne przepisy

Powiązane Tematy