Składniki:
Ciasto: 30 dag mąki, 30 dag cukru, 4 jajka, 1 szklanka mleka, 10 dag margaryny, 1 opakowanie proszku do pieczenia. Nadzienie: 2 pomarańcze, 3 łyżki dżemu pomarańczowego. Do dekoracji: polewa czekoladowa.
Jak przyrządzić?
Pomarańcze obrać ze skórki, pokroić w kostkę i włożyć do zamrażalnika. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka i mleko. Nie przerywając ucierania, dodawać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem. Ciasto wylać do tortownicy wysmarowanej margaryną i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 200 st. Ostudzone ciasto pokroić w poprzek na dwie równe części. Jedną część zmiksować, dodać zamrożone pomarańcze oraz marmoladę. Dokładnie wymieszać i rozprowadzić na drugiej części ciasta. Polać polewą czekoladową, którą można zrobić z 5 łyżek cukru, 1/3 kostki masła, 2-3 łyżek kakao, 2-3 łyżek mleka.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 100 min. |
Trudność | prosty |
Autor | anka |