Składniki:
1 margaryna, 1 proszek do pieczenia, 1 szklanka cukru, 6 jajek, 1,5 szklanki mąki pszennej, 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej. Masa jabłkowa: 2 kg jabłek, 1 kisiel (smak wedle uznania), 1 galaretka, 0,5 szklanki cukru, trochę cynamonu.
Jak przyrządzić?
Wziąć 2 kg jabłek. Obrać je i pokroić w ósemki. Pokrojone i obrane jabłka włożyć do garnka i wsypać do nich 0,5 szklanki cukru. Usmażyć jabłka, aż się trochę rozpadną. Zostawić jabłka do ostygnięcia. W czasie kiedy jabłka się studzą, przygotować ciasto w następujący sposób: Do miski wsypać 1 szklankę cukru. Do cukru dodać 6 jajek (całych). Ubić mikserem lub trzepaczką jajka z cukrem, aż masa stanie się bardzo jasna. Na osobnym talerzu lub w misce wymieszać: proszek do pieczenia, 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej, 1,5 szklanki mąki pszennej. Powoli dodawać wymieszane mąki do masy z jajek i cukru, cały czas ubijając. Rozpuścić kostkę margaryny i dodać gorącą do masy – powoli i cały czas ubijając. Około połowy ciasta wlać na blachę wyłożoną papierem lub posypaną bułką tartą. Wsadzić ciasto na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st. C bez termoobiegu. W czasie gdy ciasto się piecze, należy dokończyć jabłka: Dodać do jabłek trochę cynamonu (ok. 1 łyżeczki), galaretkę i kisiel (surowe prosto z torebek) i wymieszać to wszystko. Po 15 minutach wyjąć ciasto i na gorące wyłożyć równo masę jabłkową. Od razu na masę wylać równomiernie resztę ciasta. Całość włożyć z powrotem do piekarnika na 30 minut. Gdy ciasto trochę przestygnie, można posypać je cukrem pudrem. Smacznego!
Potrzebne przybory:
mikser, szklanka, miska, forma na ciasto
Jak podawać?
Najlepiej z alkoholem:-)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | rakencja |