Tort to w dzisiejszych czasach jedna z najbardziej czasochłonnych potraw. Każdy ze składników przygotowuje się osobno, podgrzewa, potem studzi, odstawia do stężenia, itd. Kiedy jednak na końcu łączy się wszystkie składniki, a gotowy tort podaje na stół i patrzy na roznamiętnione twarze gości, poczucie kulinarnego sukcesu daje dużą satysfakcję. Dlatego raz na jakiś czas warto zaanektować kuchnię na kilka godzin i stworzyć dzieło sztuki kulinarnej. Musimy mieć jednak pewność, że przepis, z którego korzystamy, jest dobry i że efekt będzie powalający.
Składniki:
Biszkopt:
5 jaj,
¾ szklanki cukru,
1 szklanka mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem:
25 dag masła,
¾ szklanki cukru,
4 jaja,
1 opakowanie cukru waniliowego,
4 łyżki kakao,
5 kropli zapachu rumowego,
5 kropli zapachu pomarańczowego,
1 łyżeczka czystej wódki.
Dodatkowo:
szczypta kwasku cytrynowego,
1 opakowanie galaretki cytrynowej,
1 cytryna,
3 łyżki wiórków kokosowych,
w wersji dla dorosłych - 3 kieliszki wódki lub rumu.
Jak przyrządzić?
Przygotowanie tortu zaczynamy od biszkoptu. 5 jaj ubijamy z ¾ szklanki cukru na gęstą pianę.
Dodajemy szklankę mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i dokładnie mieszamy.
Wlewamy do tortownicy (średniej wielkości) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 35 minut.
Po upieczeniu odstawiamy biszkopt do wystygnięcia.
Teraz czas na krem.
Do emaliowanego naczynia wlewamy 2 łyżki wody, wbijamy 4 całe jaja i wsypujemy ¾ szklanki cukru.
Naczynie wstawiamy do większego garnka z gotującą się wodą na niewielki ogień.
Ubijamy trzepaczką lub mikserem nawet 20 minut.
Masa najpierw urośnie a następnie zacznie jej ubywać i stanie się gęsta.
Wtedy odstawiamy garnek i studzimy.
Przyspieszyć ten proces możemy wstawiając garnek do zimnej wody i stale mieszając, przez kolejne 20 minut studzimy masę.
Do makutry lub innej miski o chropowatym dnie wkładamy masło o temperaturze pokojowej.
Ucieramy stopniowo, dokładając jajeczną masę.
Dosypujemy cukier waniliowy.
Kiedy krem uzyska jednolitą masę, dodajemy kilka kropel zapachu rumowego i na końcu, stale mieszając kieliszek wódki.
Do miseczki wsypujemy kakao, zalewamy dwoma łyżkami wrzątku i mieszamy.
Dodajemy do kremu i jeszcze raz wszystko ucieramy, dodając kilka kropel zapachu pomarańczowego.
Biszkopt kroimy delikatnie na 3 części.
Każdą nasączamy albo posłodzoną wodą ze szczyptą kwasku cytrynowego i kilkoma kroplami zapachu rumowego albo, jeśli wśród biesiadników nie ma dzieci, wódką lub rumem.
Tak przygotowane plastry biszkopta smarujemy kremem, także po bokach.
Galaretkę cytrynową przygotowujemy w osobnym naczyniu i jak tylko ostygnie (nie zastygnie), wlewamy ją na wierzch tortu na ułożone uprzednio plastry obranej cytryny.
Boki tortu obsypujemy wiórkami kokosowymi.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 10 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 45 zł |