Składniki:
2 podwójne piersi kurczaka, 2 lub 3 jaja roztrzepane z odrobiną vegety, płatki kukurydziane zwykłe (corn flakes), bułka tarta, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Kroimy piersi na duże lub małe kawałki wg własnego gustu. Ja robię jak najdłuższe paseczki. Rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w jajku i w bułce, jeszcze raz w jajku i w płatkach kukurydzianych. Smażymy na oleju, na małym ogniu, aby płatki nie straciły swego złotego koloru.
Jak podawać?
Moja córcia zajada je same, ale świetnie pasują też do ziemniaków i rozmaitych surówek.Warto spróbować!
Uwagi:
Płatki przed obtaczaniem należy trochę ugnieść (ja zgniatam je w dłoni). Polecam tym, którzy lubią kurczaka w miodzie, aby użyli płatków miodowo-orzechowych.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Autor | Mama Liweczki |