Składniki:
0,5 kg świeżych kurek, 0,25 kg cielęciny, 1 średnia cebula, pół szklanki białego półwytrawnego wina, pół szklanki słodkiej śmietanki (36%), sól, biały pieprz, 1/3 kostki masła.
Jak przyrządzić?
Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na niewielkiej ilości masła, tak aby się dobrze zeszkliła. Mięso kroimy w paseczki, podobnie jak na strogonow, i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym pozostałym masłem. Smażymy na dużym ogniu 3-4 min, aż się zrumieni. Oczyszczone i pokrojone w duże kawałki kurki dodajemy wraz z cebulą do mięsa i podlewamy winem. Doprawiamy solą i świeżo mielonym białym pieprzem. Dusimy na średnim ogniu, aż wino odparuje prawie w całości. Dodajemy śmietankę, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Pozwalamy, aby delikatnie "bulgotało" przez ok. 2 min, aż całość się zagęści.
Potrzebne przybory:
głęboka nieprzywierająca patelnia, może być wok
Jak podawać?
Obowiązkowo z białym pszennym pieczywem posmarowanym niewielką ilością masła.
Uwagi:
Zamiast cielęciny można użyć piersi kurczaka, co obniży koszt potrawy. Zimą można użyć zamrożonych kurek.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Janusz08533 |