Składniki:
1 kg serka mascarpone (prawdziwy, nie jakieś inne wymysły), 250 ml śmietanki 30%, 1 śmietan fix, 6 jajek, 10 dag cukru, 1 cukier waniliowy, kakao gorzkie, mocna kawa, amaretto, biszkopty (najlepiej takie specjalne do tiramisu).
Jak przyrządzić?
Zaparzyć mocną czarną kawę (ok. półtora kubka), odstawić do ostygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą, puszystą masę. Dodać ser i delikatnie wymieszać z masą z żółtek i cukru. Ubić śmietanę, dodając śmietan fix i cukier waniliowy. Ubić białka (ze szczyptą soli). Śmietanę dodać do masy serowej - wymieszać. Na koniec dodać też ubite białka i delikatnie wgnieść je drewnianą łyżką w masę. Do kawy dodać amaretto (ok. 1,5 kieliszka). Ułożyć warstwę nasączonych kawą z amaretto biszkoptów w podłużnym, wysokim naczyniu, na nie położyć dość dużą warstwę masy. Ułożyć kolejną warstwę - znów pokryć masą - ułożyć trzecią warstwę i posmarować już mniejszą ilością masy. Grubo posypać kakao (najlepiej przez sitko). Smacznego!
Potrzebne przybory:
sitko, wysokie naczynie (najlepiej podłużne), mikser
Uwagi:
Bitą śmietanę można pominąć w przepisie, np. jeśli nie mamy czasu lub chcemy trochę "odchudzić" ten przepis. Można dodać więcej amaretto, jeśli ktoś lubi wyraźny posmak alkoholu.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Porcje | dużo |
Kaloryczność | bardzo wysoka |
Przybliżony koszt | 40 zł |
Autor | Kaam |