Składniki:
Farsz: 50 dag pieczarek, duża cebula, 2 jajka, sól, pieprz (ew. vegeta). Ciasto: typowe ciasto naleśnikowe. Panierka: 1 jajko, bułka tarta; olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Pieczarki obrać, pokroić w drobną kostkę, dusić na patelni do miękkości. Osobno usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę (najlepiej na maśle), połączyć z pieczarkami, dusić razem ok. 10 min. Gdy pieczarki z cebulą wystygną (ważne!), dodać ugotowane wcześniej na twardo jajka, pokrojone w kostkę i delikatnie wymieszać. Przyprawić ulubionymi przyprawami (ja daję tylko sól i pieprz, wg mnie wszystko inne "kładzie" smak krokietów). W uprzednio usmażone naleśniki zawijać po łyżce farszu, następnie obtoczyć w roztrzepanym jajku, potem w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor.
Potrzebne przybory:
miska, patelnia z pokrywką, łyżka drewniana, nóż
Jak podawać?
Najlepsze z czystym barszczem, oczywiście.
Uwagi:
Od tradycyjnych krokietów różnią się właśnie jajkiem na twardo, króre jest w farszu. ja je uwielbiam, znam i robię je od wielu lat. Polecam spróbować jako odmianę tradycyjnych krokietów :)
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | edynka |