Składniki:
Ser camembert (oryginalny), pieczywo - bułki, śweży ogórek, seler naciowy, marchewka, 5 łyżek majonezu, 3 łyżki keczupu.
Jak przyrządzić?
Camembert wyjmujemy z papierowej osłonki i wykładamy go na folię aluminiową (nie zawijać). Wkładamy do szerszego okrągłego pudełka, w którym kupiliśmy ser. Rozgrzewamy piekarnik do ok. 200 st. C i pieczemy ser ok. 10 min - można przy tym sprawdzić, najlepiej palcami, czy zawartość osłonek sera się rozpuściła (nie dziurawić). W międzyczasie kroimy warzywa i bułkę (może być chrupiąca, wtedy wkładamy ją na 1-2 min do piekarnika) w paski, aby można je było maczać w rozpuszczonym camembercie oraz sosie zrobionym z majonezu i keczupu.
Jak podawać?
Na środek dużego talerza ustawiamy camembert i sos w miseczce, a naokoło układamy warzywa i pieczywo. Smacznego!
Uwagi:
Ilość camemberta, jak również przygotowanych warzyw zależy od apetytu gości. Po prostu uwielbiam to danie - piecze się je bez dodatku tłuszczu. Lubię przegryźć świeżą marchewkę, ogórek i seler, maczając na przemian w camembercie i w sosie. Ser powinien uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Justysik |