Składniki:
Polędwiczki wołowe, pieczarki, cebula, żółty ser, czerwone wino półwytrawne, przyprawy (sól, pieprz), sos sojowy, oliwa.
Jak przyrządzić?
Polędwiczki kroimy w paski grubości 1-1,5 cm, solimy, pieprzymy, dodajemy odrobinę sosu sojowego, oliwy i delikatnie mieszamy. Cebulę kroimy w talarki, podsmażamy razem z pieczarkami, tak aby cebula się zeszkliła (z odrobiną soli, by cebula puściła sok). Całość przekładamy na chwilę do innego naczynia. Na średnio rozgrzanym tłuszczu smażymy polędwicę (nie przypalamy) ok. 3-5 min, tak aby po przekrojeniu była krwista. Na koniec dodajemy już podsmażoną cebulę z pieczarkami, szklankę czerwonego wina i trzymamy pod przykryciem dosłownie 3 minuty, tak aby mięso zachowało miękkość (ale po przekrojeniu nie było już surowe). Przekładamy na duży półmisek i posypujemy startym serem.
Jak podawać?
Na dużym półmisku. Najbardziej smakuje mi z bagietką lub tłuczonymi ziemniakami, a do tego świeże warzywa: sałata, pomidory posypane prażonym słonecznikiem lub kawałkami migdałów.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | agathen |