Składniki:
2 piersi kurczaka (podwójne), 2-3 marchewki, 1 mała pietruszka, kawałek selera, 2-3 torebki ryżu (zależnie od liczby porcji), sól, pieprz, kucharek, olej lub oliwa z oliwek.
Jak przyrządzić?
Kroimy piersi na kawałki ok. 2 cm szerokości i 4 cm długości, mniej więcej jednakowej wielkości, solimy, pieprzymy, przyprawiamy kucharkiem i odstawiamy. Obrane warzywa trzemy na tarce jarzynowej. Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie na sypko. Pokrojone i przyprawione piersi wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, smażymy ok. 4-6 min. Ugotowany ryż i warzywa wrzucamy do garnka z odrobiną wody i dusimy do miękkości warzyw. Dodajemy pierś i dusimy do odparowania wody. Inny sposób przyrządzenia: Nie mieszamy ryżu z piersią.
Potrzebne przybory:
patelnia, średni garnek, łyżka do mieszania i próbowania
Jak podawać?
Podawać jako danie główne z surówką z kapusty kiszonej i warzywami lub jako kolację.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ok. 3-5 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | asiaulka |