Składniki:
podwójna pierś z kurczaka, ok. 5 większych pomidorów, 200 ml śmietany gęstej 18% (jeśli jesteście z okolis Piotrkowa to najlepsze są śmietany Jogo), 2 duże ząbki czosnku, czosnek granulowany, sól, pieprz, obowiązkowo oregano, jak ktoś lubi to curry i maggi, masło i olej.
Jak przyrządzić?
Pierś kroimy w kostkę (taką 1,5/1,5 cm), podsmażamy na oleju z dodatkiem masła, soli pieprzu, zasypujemy roztartym w dłoniach oregano i kilkoma szczyptami czosnku granulowanego. To ma się smażyć do momentu aż się zezłoci. Przykrywamy pokrywką a w tym czasie pomidory obieramy ze skórki i kroimy w możliwie najdrobniejsza kostkę - dokładamy do kurczaka i gotujemy na małym ogniu tak żeby z pomidorków zrobił się bulgoczący sos. W tym samym czasie jak to będzie dochodziło do śmietany wciskamy 2 ząbki czosnku, solimy i mikserem robimy z tych składników sos, którym zalewamy mięso z pomidorami.
Jak podawać?
W domu jemy ten sos najczęściej z makaronem spaghetti albo ryżem - gotowanym z curry.
Uwagi:
Możliwe że śmietana się zważy, ale to jest zależne od śmietany.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Autor | zuzia |