Sk艂adniki:
400-500 g piersi z kurczaka,
1 papryka czerwona,
3 pomidory,
2 cebule,
1 s艂oiczek drylowanych zielonych oliwek,
s贸l,
pieprz,
oregano,
bazylia,
papryka w proszku,
jogurt 0%,
2 z膮bki czosnku,
ser feta,
olej,
kasza kuskus.
Jak przyrz膮dzi膰?
Pokroi膰 kurczaka na ma艂e kawa艂ki, przyprawi膰 sol膮 i pieprzem. Cebul臋, papryk臋 i pomidory pokroi膰 w drobne kawa艂ki, odla膰 zalew臋 z oliwek i odcedzi膰wszystko (opr贸cz pomidor贸w), w艂o偶y膰 do 偶aroodpornego naczynia, obficie posypa膰 bazyli膮, oregano i papryk膮. Wla膰 2-3 艂y偶ki oleju i wszystko wymiesza膰. Rozgrza膰 piekarnik do 180 stopni i dusi膰 dop贸ki kurczak nie zmi臋knie, doda膰 pomidory i dusi膰 jeszcze troch臋. Lepiej nie dodawa膰 pomidor贸w od razu, bo jak zmi臋kn膮 i puszcz膮 sok to wszystko "p艂ywa".
Sos: zmiksowa膰 ser feta z jogurtem i wyci艣ni臋tym czosnkiem, doda膰 troch臋 oregano. Konsystencja powinna by膰 dosy膰 g臋sta.
Wszystkie sk艂adniki na oko. Jak si臋 we藕mie wi臋cej lub mniej nie ma b贸lu,
Potrzebne przybory:
wyciskacz do czosnku
Jak podawa膰?
Kasz臋 kuskus przygotowa膰 wg przepisu, pola膰 przygotowanym "kebabem" i sosem jogurtowo-czosnkowym. Smacznego!
Uwagi:
Jad艂em kiedy艣 co艣 podobnego u tzw. "Turka" i to si臋 tam nazywa艂o "Talerz kebab", chocia偶 z kebabem ma to niewiele wsp贸lnego ;-)
Jak chcecie p贸藕niej i艣膰 na randk臋, albo do pracy - odradzam. Czosnek robi swoje :-)
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | napioor |