Talerz Kebab

Przepis kulinarny

Składniki:

400-500 g piersi z kurczaka,
1 papryka czerwona,
3 pomidory,
2 cebule,
1 słoiczek drylowanych zielonych oliwek,
sól,
pieprz,
oregano,
bazylia,
papryka w proszku,
jogurt 0%,
2 ząbki czosnku,
ser feta,
olej,
kasza kuskus.

Jak przyrządzić?

Pokroić kurczaka na małe kawałki, przyprawić solą i pieprzem. Cebulę, paprykę i pomidory pokroić w drobne kawałki, odlać zalewę z oliwek i odcedzićwszystko (oprócz pomidorów), włożyć do żaroodpornego naczynia, obficie posypać bazylią, oregano i papryką. Wlać 2-3 łyżki oleju i wszystko wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i dusić dopóki kurczak nie zmięknie, dodać pomidory i dusić jeszcze trochę. Lepiej nie dodawać pomidorów od razu, bo jak zmiękną i puszczą sok to wszystko "pływa".

Sos: zmiksować ser feta z jogurtem i wyciśniętym czosnkiem, dodać trochę oregano. Konsystencja powinna być dosyć gęsta.

Wszystkie składniki na oko. Jak się weźmie więcej lub mniej nie ma bólu,

Potrzebne przybory:

wyciskacz do czosnku

Jak podawać?

Kaszę kuskus przygotować wg przepisu, polać przygotowanym "kebabem" i sosem jogurtowo-czosnkowym. Smacznego!

Uwagi:

Jadłem kiedyś coś podobnego u tzw. "Turka" i to się tam nazywało "Talerz kebab", chociaż z kebabem ma to niewiele wspólnego ;-)

Jak chcecie później iść na randkę, albo do pracy - odradzam. Czosnek robi swoje :-)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania25 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Autornapioor

Talerz Kebab: Podobne przepisy

Talerz Kebab: wypróbuj również

Powiązane Tematy