Leczo węgierskie, tradycyjne

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1-1,5 kg papryki żółtej (Węgrzy przyrządzają leczo z trójkątnej, podłużnej, żółtej papryki. W okresie letnim można ją dostać w Polsce w niektórych marketach. Myślę, że można użyć i tej powszechnie dostępnej, żółtej papryki. Smak potrawy może być nieco inny, ale chyba nie gorszy)
- 80 dag - 1 kg cebuli
- 3 dorodne pomidory
- olej lub smalec (w zależności od preferencji), tyle by przykryć dno dużego garnka
- 5-6 łyżeczek czerwonej papryki słodkiej w proszku
- 1 płaska łyżka pasty z ostrej papryki lub ostrej papryki w proszku
- (20-25 dag kiełbasy, najlepiej czosnkowanej, z papryką, ale może być i inna zdecydowana w smaku, aromatyczna) - kiełbasa może być, ale nie musi. Ja jadam bez i leczo jest pyszne
- ryż (ok. 10 dag) lub 8 jajek - w zależności od typu, przyrządzanego leczo
- sól, woda

Jak przyrządzić?

Podstawą wielu potraw węgierskich jest przyrządzenie bazy cebulowo paprykowej, która nadaje zdecydowany smak potrawom. A więc:1. Siekamy cebulę, jak najdrobniej (ja robie to w robocie kuchennym, ze względu na dużą ilość cebuli).2. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę i dusimy na średnim ogniu mieszając. Cebula musi zmięknąć i odrobinę zmienić kolor z białego na słomkowy. Trwa to 7-10 minut.3. Zestawiamy z ognia (ważne!bo inaczej papryka zgorzknieje) i sypiemy paprykę w proszku, dodajemy ostrą paprykę i oskurkowane, pokrojone pomidory. Mieszamy. Masa musi mieć intensywnie czerwony kolor. Oto baza.4. Do garnka, na bazę wrzucamy (dla wersji mięsnej pokrojoną w talarki kiełbasę), pokrojoną również w dość drube talarki paprykę i całość zalewamy 1 szklanką wody. Lekko podważamy, by woda dotarła na dno. Przykrywamy garnek i gotujemy całość jakieś 20 min, mieszając od czasu do czasu.5. Gdy papryka siądzie i zmięknie odkrywamy ganek. I teraz w zależności od togo jakie chcemy leczo (z ryżem czy z jajkami) postępujemy w odmienny sposób. Jeśli chcemy leczo z ryżem, wsypujemy ok. 10 dag ryżu do garnka z papryką. Ryż ładnie wchłonie sos i leczo będzie miało dość zwartą konsystencję. Trzeba mieszać co pewien czas i gotować na małym ogniu, by ryż nie przywarł do dna. Należy całość posolić wstępnie. Gdy ryż dojdzie, dosmaczamy według gustu. Jeśli planujemy leczo z jajkami odparowywujemy na dużym ogniu nadmiar płynu z gotującej się papryki i gdy potrawka jest dość gęsta i nie wodnista wbijamy jajka i mieszamy do momentu aż się ładnie zetną. Oczywiście solimy całość do smaku. Oto dwie wersje leczo najczęściej przyżądzane na Węgrzech. Życzę smacznego!

Jak podawać?

Można posypać zieleniną dla kontrastu barw, a najlepiej ostrą zieloną papryką pokrojoną w cieniutkie krążki. Podawać gorące.

Uwagi:

Leczo powinno mieć konsystencje gęstą i odrobinę kleistą. Należy jednak pilnować, by ryż się nie rozgotował, bo będzie nieapetyczne. Ilość ryżu można zmieniać według własnego uznania, regulując ilość płynu w trakcie gotowania. Nie radzę jednak z ryżem przsadzać, bo potrawa straci wyrazisty smak. Polecam wszystkim miłośnikom papryki. Takie leczo nie jest może najbardziej wrafinowaną potrawą na świecie, ale aromat, zdecydowany smak i piękny kolor czynią z niej taki mały nieoszlifowany diament w kolekcji wszystkich skarbów kuchni.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Autorklifee

Leczo węgierskie, tradycyjne: Podobne przepisy

Leczo węgierskie, tradycyjne: wypróbuj również

Powiązane Tematy