Leczo węgierskie, tradycyjne - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1-1,5 kg papryki żółtej (Węgrzy przyrządzają leczo z trójkątnej, podłużnej, żółtej papryki. W okresie letnim można ją dostać w Polsce w niektórych marketach. Myślę, że można użyć i tej powszechnie dostępnej, żółtej papryki. Smak potrawy może być nieco inny, ale chyba nie gorszy)
- 80 dag - 1 kg cebuli
- 3 dorodne pomidory
- olej lub smalec (w zależności od preferencji), tyle by przykryć dno dużego garnka
- 5-6 łyżeczek czerwonej papryki słodkiej w proszku
- 1 płaska łyżka pasty z ostrej papryki lub ostrej papryki w proszku
- (20-25 dag kiełbasy, najlepiej czosnkowanej, z papryką, ale może być i inna zdecydowana w smaku, aromatyczna) - kiełbasa może być, ale nie musi. Ja jadam bez i leczo jest pyszne
- ryż (ok. 10 dag) lub 8 jajek - w zależności od typu, przyrządzanego leczo
- sól, woda

Jak przyrządzić?

Podstawą wielu potraw węgierskich jest przyrządzenie bazy cebulowo paprykowej, która nadaje zdecydowany smak potrawom. A więc:1. Siekamy cebulę, jak najdrobniej (ja robie to w robocie kuchennym, ze względu na dużą ilość cebuli).2. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę i dusimy na średnim ogniu mieszając. Cebula musi zmięknąć i odrobinę zmienić kolor z białego na słomkowy. Trwa to 7-10 minut.3. Zestawiamy z ognia (ważne!bo inaczej papryka zgorzknieje) i sypiemy paprykę w proszku, dodajemy ostrą paprykę i oskurkowane, pokrojone pomidory. Mieszamy. Masa musi mieć intensywnie czerwony kolor. Oto baza.4. Do garnka, na bazę wrzucamy (dla wersji mięsnej pokrojoną w talarki kiełbasę), pokrojoną również w dość drube talarki paprykę i całość zalewamy 1 szklanką wody. Lekko podważamy, by woda dotarła na dno. Przykrywamy garnek i gotujemy całość jakieś 20 min, mieszając od czasu do czasu.5. Gdy papryka siądzie i zmięknie odkrywamy ganek. I teraz w zależności od togo jakie chcemy leczo (z ryżem czy z jajkami) postępujemy w odmienny sposób. Jeśli chcemy leczo z ryżem, wsypujemy ok. 10 dag ryżu do garnka z papryką. Ryż ładnie wchłonie sos i leczo będzie miało dość zwartą konsystencję. Trzeba mieszać co pewien czas i gotować na małym ogniu, by ryż nie przywarł do dna. Należy całość posolić wstępnie. Gdy ryż dojdzie, dosmaczamy według gustu. Jeśli planujemy leczo z jajkami odparowywujemy na dużym ogniu nadmiar płynu z gotującej się papryki i gdy potrawka jest dość gęsta i nie wodnista wbijamy jajka i mieszamy do momentu aż się ładnie zetną. Oczywiście solimy całość do smaku. Oto dwie wersje leczo najczęściej przyżądzane na Węgrzech. Życzę smacznego!

Jak podawać?

Można posypać zieleniną dla kontrastu barw, a najlepiej ostrą zieloną papryką pokrojoną w cieniutkie krążki. Podawać gorące.

Uwagi:

Leczo powinno mieć konsystencje gęstą i odrobinę kleistą. Należy jednak pilnować, by ryż się nie rozgotował, bo będzie nieapetyczne. Ilość ryżu można zmieniać według własnego uznania, regulując ilość płynu w trakcie gotowania. Nie radzę jednak z ryżem przsadzać, bo potrawa straci wyrazisty smak. Polecam wszystkim miłośnikom papryki. Takie leczo nie jest może najbardziej wrafinowaną potrawą na świecie, ale aromat, zdecydowany smak i piękny kolor czynią z niej taki mały nieoszlifowany diament w kolekcji wszystkich skarbów kuchni.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Autorklifee

Leczo węgierskie, tradycyjne: Podobne przepisy

Leczo węgierskie, tradycyjne: wypróbuj również

Leczo z pieczarkami

... , a nie tylko dowiesz się więcej na temat tradycyjnej formy tej potrawy, lecz także poznasz przepis na ulepszone leczo z pieczarkami. ... jest dostosowanie receptur przyrządzania tradycyjnych potraw do gustów naszych gości. Z podobną sytuacją ...

dawno temu

Leczo z kiełbasą

... Chyba jednym z najbardziej docenianych przez obcokrajowców dań rodem z kuchni węgierskiej jest leczo. Ten, kto choć raz miał okazję zasmakować tej niezwykłej potrawy nie dziwi się takiej sytuacji ... do tradycyjnego dania, jednak posiada także ...

dawno temu

Proste i zdrowe leczo

... Leczo. Smak tego pysznego dania z papryki chodzi za tobą od kilku dni. Ale ten tłusty wywar, kaloryczna kiełbasa i mięso... Jest rozwiązanie tego problemu! Możesz w bardzo krótkim czasie ... i przy niewielkim wysiłku przygotować pyszne leczo ...

dawno temu

Gulasz węgierski

... odstępstw od tej reguły. Nośnikiem wielu tradycyjnych przepisów kulinarnych są ludzie, którzy z nich korzystają, a więc pojawienie się jakichś dań w danym państwie wiąże się także bezpośrednio ... , czeskiej czy też węgierskiej. Często nawet nie ...

dawno temu

Jak zrobić leczo?

... Leczo to doskonała potrawa na wakacje. Lekka, pożywna, pełna świeżych warzyw i witamin. Robi się je szubko i łatwo. Właściwie wystarczy pokroić składniki, podsmażyć je i pyszny obiad gotowy. Danie ... g pieczarek1 cukinię2 ogórki kiszone1 ...

dawno temu

Maseczki do twarzy – tradycyjne, w płachcie, domowe

... drogeryjnych, w tym maseczki tradycyjne i maseczki w płachcie. Przy odrobinie chęci bez trudu zrobimy też maseczkę domową. ... trądzikowej, atopowej, tłustej, wrażliwej i naczynkowej. Tradycyjne maseczki do twarzy Większość maseczek ma kremową ...

7 miesięcy temu

Kurczak po węgiersku

... Kurczak po węgiersku to idealne danie na zimny dzień. Dostarczy niezapomnianych wrażeń smakowych, rozgrzeje smakowitym aromatem papryki, zapewni energię na cały pracowity dzień. To wspaniały pomysł ... , przykryj naczynie i duś pyszne danie ...

dawno temu

Węgierskie specjały

...   Wiele potraw z kuchni węgierskiej, takich jak leczo, czy gulasz, „przyjęło się” w Polsce. Nie wszyscy jednak wiedzą, że Babgulyas jest... zupą, a w Lecsó nie ma i nigdy nie było mięsa ani kiełbasy ... . Tym, co my nazywamy gulaszem jest ...

dawno temu

Jak zrobić placki po węgiersku?

... było bardziej kolorowe i znacznie ciekawsze, zrób jeszcze gulasz. I tak na stole zawitają pyszne placki po węgiersku.   ... było bardziej kolorowe i znacznie ciekawsze, zrób jeszcze gulasz. I tak na stole zawitają pyszne placki po węgiersku.   ...

dawno temu

Węgierska Wigilia

... rybnej, smażonego karpia, galarety (zarówno rybnej, jak i mięsnej), gołąbków, czy pieczonego indyka z nadzieniem kasztanowym. Węgierskie tradycje dotyczące przybrania stołu, przy którym zasiadają ... bożonarodzeniowych, które można znaleźć w ...

dawno temu

Sos węgierski - przepis prosty jak drut

... Sos węgierski można jeść z chlebem albo na przykład z plackami ziemniaczanymi. Przepis na tę potrawę jest banalnie prosty i każdy sobie z nim poradzi. Danie jest szybkie, ale smaczne, oczywiście ... koncentratu pomidorowego15 dag żółtego ...

dawno temu

Zupa gulaszowa

... Sycąca, pikantna, rozgrzewająca, smaczna – to przymioty, jakie można przypisać zupie idealnie nadającej się na chłodne wieczory. Wymienione cechy znamienne są również dla tradycyjnego dania kuchni ... węgierskiej – zupy gulaszowej. Ta smakowita ...

dawno temu

Węgierskie specjały cz. II

...   Kuchnia węgierska jest nieprzebraną wręcz skarbnicą prostych, szybkich, a zarazem wspaniałych potraw. Wielka szkoda, że gdy słyszymy o madziarskich przysmakach jedyne, co nam przychodzi na myśl ... to gulasz i leczo... Trzeba z tym skończyć. W ...

dawno temu

Przygotuj swoją szafę na wyprzedaże

... Wiosna zbliża się coraz większymi krokami, a wraz z nią tradycyjne wiosenne porządki i… posezonowe wyprzedaże. Warto w tym czasie zwrócić baczną uwagę szczególnie na swoją szafę i pozbyć się ubrań, których już nie mamy zamiaru nosić. Jak to ...

4 tygodnie temu

Smaki Węgier, czyli gulasz to tylko początek

... Z czym się kojarzy kuchnia węgierska? Większość z nas powie, że z papryką i to będzie prawda. Papryka jest jednym z tradycyjnych składników w kuchni naszych południowych bratanków. Nic w tym dziwnego: klimat sprzyja uprawom, a jakości i smaku ...

dawno temu

Leczo z cukinii

... smakuje jako smażona, gotowana, pieczona i duszona. Późne lato i wczesna wiosna to idealny czas, aby zapoznać się z przepisem na leczo z kabaczka i podjąć się jego realizacji. Przepis na leczo ... wielkości wzbogaci potrawę, jednak trzeba ...

dawno temu

Poznaj nowe spojrzenie na tradycyjną kuchnię polską

... Chociaż ostatnio coraz częściej wybieramy potrawy kuchni włoskiej lub chińszczyznę, nie zapominajmy o tradycyjnej kuchni polskiej! Wyciągnij z szuflady zakurzone, babcine lub mamusine przepisy ... dodaj mieszankę do ogórków pokrojonych w cienkie ...

dawno temu

Powiązane Tematy