Składniki:
1 opakowanie wafli suchych (ja używam tych grubszych kwadratowych,
1 szkl cukru,
1 margaryna,
2,5 szkl. mleka w proszku (jest to pół opakowania tego niebieskiego 500 g sprawdziłam),
0,5 szkl. wody.
Jak przyrządzić?
Wodę z cukrem i margaryną gotować do rozpuszczenia składników. Przestudzić, żeby było letnie. Następnie wsypać mleko i trzepaczką rozmieszać do zaniku grudek. Odstawić żeby troszkę masa zgęstniała. Smarować wafle, jakby masa wypływała z wafli to wstawią na chwilkę do zamrażalki.Można do gotowej masy przesiać przez sitko kakao i bę dą wafelki kakaowe, ale wg mnie najlepsze są śmietankowe.
Uwagi:
Te wafelki są pyszne, ja przeważnie robię je z podwójnej a nawet potrójnej porcji. Polecam!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | wymagający |
Autor | Wiola |