Składniki:
na ciasto kruche: 25 dag mąki, 18 dag masła, 8 dag cukru, 4 żółtka.
na nadzienie: 15 dag cukru pudru, 2 jajka, 4-5 gruszek, 1 łyżka soku z cytryny, 15 dag płatków migdałowych, cukier waniliowy, 3 łyżki mąki, 3 łyżki rumu.
Jak przyrządzić?
Zagnieść ciasto kruche: posiekać nożem 18 dag masła z 25 dag mąki, dodać 4 żółtka i 8 dag cukru. Zagnieść ciasto kruche. Ciastem wyłożyć spód i brzegi małej tortownicy. Zostawić trochę ciasta na pokrycie wierzchu tarty. Przygotować nadzienie: Cukier puder ubij z jajkami i mąką w mikserze aż zwiększy swą objętość 3-4 krotnie. Gruszki obierz i pokrój na duże kawałki (mogą być połówki). Do ubitych jaj dodaj gruszki, płatki migdałowe, rum cukier waniliowy, sok z cytryny. Nadzienie wlać do tortownicy na ciasto. Wierzch tarty przykryć resztą ciasta. Piec ok. 45 minut w temp. 200 stopni.
Uwagi:
Ma wyraźny, nieco wytrawny smak.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Autor | Anoushka |