Tarta grzechu warta
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temu
Obiady w paryskim stylu na dobre zadomowiły się nad Wisłą. Jak wskazuje jeden z portali, pozwalających na zamawianie posiłków przez Internet, Foodpanda.pl, w ostatnim miesiącu co 5 klient wybierał danie kuchni francuskiej. Jeżeli i ty pragniesz spróbować paryskich specjałów, przygotuj pyszną tartę w dwóch nowych odsłonach – z czekoladą i owocami lub z porem i bekonem.
Tarta z owocami i białą czekoladą
Do przygotowania słodkiej tarty owocowej potrzebujesz:

- 250 g mÄ…ki pszennej,
- śmietanę 18%,
- 2 żółtka,
- 200 g białej czekolady,
- 4 łyżki lodowatej wody,
- 300 g żurawiny (lub sezonowe owoce, takie jak maliny czy borówki).
Przesiej mÄ…kÄ™, dodaj do niej szczyptÄ™ soli, 2 żółtka i wodÄ™. Ugnieć ciasto i umieść je w lodówce na ok. 30 minut. W wysmarowanej tÅ‚uszczem formie ułóż ciasto, a nastÄ™pnie włóż je na 10–15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180–200°C. W tym czasie zacznij przygotowywać nadzienie. Białą czekoladÄ™ roztop w kÄ…pieli wodnej i połącz ze Å›mietanÄ…, uzyskujÄ…c kremowÄ… masÄ™. NastÄ™pnie wylej jÄ… na ostudzonÄ… tartÄ™. Wierzch ciasta przyozdób owocami i umieść w lodówce na kolejne pół godziny.Â
Tarta z porem i bekonem
Do przygotowania sycÄ…cej tarty potrzebujesz:

- 125 g mąki żytniej,
- 125 g mÄ…ki pszennej,
- 125 g boczku,
- 2 pory,
- 1 jajko,
- 4 łyżki bardzo zimnej wody,
- 2 żółtka,
- jeden mały pojemnik śmietany 18%,
- jeden mały pojemnik śmietany 30%,
- 125 g tartego żółtego sera,
- sól i pieprz.
Przesiej mÄ…kÄ™, dodaj szczyptÄ™ soli, 2 żółtka i wodÄ™. Ugnieć ciasto i umieść je w lodówce na pół godziny. Wysmaruj formÄ™ do tarty tÅ‚uszczem i ułóż w niej ciasto. Piecz w piekarniku przez 10–15 minut w temperaturze 180–220°C. W miÄ™dzyczasie zabierz siÄ™ za farsz. Pokrój boczek w kostkÄ™ i podsmaż go na patelni. Pora oddzielonego od liÅ›ci pokrój w talarki i dorzuć do boczku. DuÅ› na patelni, dopóki nie zmiÄ™knie. W oddzielnym naczyniu wymieszaj dokÅ‚adnie jajo ze Å›mietanami. Masa powinna być jednolita i puszysta. Dopraw jÄ… do smaku solÄ… i pieprzem. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygniÄ™cia. NastÄ™pnie ułóż na nim por, boczek i caÅ‚ość zalej przygotowanÄ… wczeÅ›niej masÄ…, a nastÄ™pnie posyp startym żółtym serem. Ponownie włóż tartÄ™ do piekarnika i piecz dopóki siÄ™ nie zarumieni.

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze