Tarta grzechu warta
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuObiady w paryskim stylu na dobre zadomowiły się nad Wisłą. Jak wskazuje jeden z portali, pozwalających na zamawianie posiłków przez Internet, Foodpanda.pl, w ostatnim miesiącu co 5 klient wybierał danie kuchni francuskiej. Jeżeli i ty pragniesz spróbować paryskich specjałów, przygotuj pyszną tartę w dwóch nowych odsłonach – z czekoladą i owocami lub z porem i bekonem.
Tarta z owocami i białą czekoladą
Do przygotowania słodkiej tarty owocowej potrzebujesz:
- 250 g mąki pszennej,
- śmietanę 18%,
- 2 żółtka,
- 200 g białej czekolady,
- 4 łyżki lodowatej wody,
- 300 g żurawiny (lub sezonowe owoce, takie jak maliny czy borówki).
Przesiej mąkę, dodaj do niej szczyptę soli, 2 żółtka i wodę. Ugnieć ciasto i umieść je w lodówce na ok. 30 minut. W wysmarowanej tłuszczem formie ułóż ciasto, a następnie włóż je na 10–15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180–200°C. W tym czasie zacznij przygotowywać nadzienie. Białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej i połącz ze śmietaną, uzyskując kremową masę. Następnie wylej ją na ostudzoną tartę. Wierzch ciasta przyozdób owocami i umieść w lodówce na kolejne pół godziny.
Tarta z porem i bekonem
Do przygotowania sycącej tarty potrzebujesz:
- 125 g mąki żytniej,
- 125 g mąki pszennej,
- 125 g boczku,
- 2 pory,
- 1 jajko,
- 4 łyżki bardzo zimnej wody,
- 2 żółtka,
- jeden mały pojemnik śmietany 18%,
- jeden mały pojemnik śmietany 30%,
- 125 g tartego żółtego sera,
- sól i pieprz.
Przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, 2 żółtka i wodę. Ugnieć ciasto i umieść je w lodówce na pół godziny. Wysmaruj formę do tarty tłuszczem i ułóż w niej ciasto. Piecz w piekarniku przez 10–15 minut w temperaturze 180–220°C. W międzyczasie zabierz się za farsz. Pokrój boczek w kostkę i podsmaż go na patelni. Pora oddzielonego od liści pokrój w talarki i dorzuć do boczku. Duś na patelni, dopóki nie zmięknie. W oddzielnym naczyniu wymieszaj dokładnie jajo ze śmietanami. Masa powinna być jednolita i puszysta. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Następnie ułóż na nim por, boczek i całość zalej przygotowaną wcześniej masą, a następnie posyp startym żółtym serem. Ponownie włóż tartę do piekarnika i piecz dopóki się nie zarumieni.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze